Quantitative aptitude is an integral part of competitive exams in India. It tests the candidate’s quantitative skills as well as logical and analytical skills. These questions are based on quantitative concepts or mathematical concepts and the questions are largely focused on numerical ability and problem-solving skills.
CAT, XAT, MAT, NMAT, CMAT, etc are some of the competitive exams where these skills are put to use. It is one such section that helps to filter out suitable candidates. Hence, quantitative aptitude, more commonly known as ‘quants’ among aspirants, is a subject of constant interest as it can help in boosting the candidate’s overall score.
Quantitative aptitude boosts your mental alertness. Complex challenges are a part of the routine in the business world. Hence a person with great quantitative skills will have a sharp mind. A person with quantitative aptitude can handle problems in a better way as he/she has a knack for finding solutions to problems.
Numbers play an important role in businesses and commerce. Balance sheets, investment analysis, profit and loss calculations, etc require the individual to be comfortable with numbers. A person with a good level of quantitative aptitude will be better at the analysis and interpretation of data given.
The abstract reasoning test assesses the mental ability to generate unique real-time ideas, understand changes in shapes and create sketches. It also tests the ability to derive logical connections between sets of data.
Numerical tests analyze the numerical aptitude for numbers such that to see the ability to make suitable decisions on statistical data like fractions, graphs, etc.
A verbal reasoning test is useful to test comprehension and communication skills. The candidate is asked to read a passage thoroughly, retain all the information and then answer MCQ-based questions based on a passage are asked. An individual’s complete presence of mind is checked during these tests.
The general aptitude test provides a set of relevant subject questions and analyzes the strong and weak learning areas of a student hence knowing how much they are prepared for their exams.
Logical reasoning tests evaluate the ability to draw sensible conclusions from statements and information, it tests students on their creative and logical thinking capability. This trait even helps to navigate through daily life without any obstructions.
Answer: Rate of interest(r):
Y= Rs. 9500
X = 9050
On substituting values, r = 5%
Let the age of the son = X years
∴age of the mother would be
As per the question 20 years
10 (X -20) = 2X – 20
10X – 200 = 2X – 20
10X – 2X= – 20 + 200
8X = 180
X= 22.5 years
∴Age of mother = 22.5 * 2 = 45 years
Answer: Let the two numbers be 5x and 4x.
(5x – 12) ÷ (4x – 12) = 4 ÷ 3
3(5x – 12) = 4(4x – 12)
15x – 36 = 16x – 48
x = 12
The smaller number is 48.
Answer: sample space when you roll a die is:
S = (1, 2, 3, 4, 5, 6)
the probability when you roll a die is:
Total number of favorable outcomes ÷ Total number of outcomes
Probability = 2/6 = 1/3
find the distance travelled by train in 7 seconds by applying the following formula:
Distance= Speed x Time
Speed is given in Km/hr so we will convert it into m/s as answers are given in meters.
Speed=90* 5/18= 25 m/s
Time = 7 seconds
Distance = 25 * 7= 175 meters
Answer: r = 3 cm and h = 4 cm.
using 1/3(pir² h), we get 12pi cm³ as the volume
Answer: (360*6)/12 = 180 degrees
Answer: They are at 22 right angles in 12 hours.
in 24 hours, they are at right angles 44 times.
Answer: C = (5/10) * 1260
money which C gets = 630
value of the share = Rs. 100
Dividend per share = 9
an income of Rs. 9 is obtained from an investment of Rs. = (4000/180) * 9 = 200
market price of the share = Rs. 200
60 ÷ 3 = 20
the chef completes 20 pastas in 30 minutes.
in 2 hours or 120 minutes, the chef can cook four batches.
4 x 20 = 80 pastas
Money notes, cheques, debit cards, coins, letters
Let the number of working hours per day be x.
Fewer days, More working hours per day
4 x 1 x x = 3 x 2 x 8
x = 12.
when we combine 3 consonants and 2 vowels out of 7 consonants and 4 vowels, using combinations
7C3 * 4C2 = = 210
Every group consists of 5 words hence the possible arrangement of the letters is 5!
Or, 5! = 120 ways.
The required number of words = 210*120 = 25200.
Answer: let cost of apple = x, kiwi = y, papaya = z
according to the question
10x + 8y + 12z = 240
8x + 6y + 10z = 180
Solve these equations
x + y + z = 30
thus the cost of one apple, one kiwi, and one papaya is 30.
When the vowels EAI are always together, they can form one letter.
now we have to arrange the letters LNDG apart from (EAI).
5 i.e (4 + 1 = 5) letters can be arranged in 5! = 120 ways.
The vowels (EAI) can be arranged in 3! = 6 ways.
hence required number of ways for our required arrangement = (120 x 6) = 720.
Answer: 87 because the other numbers are prime numbers but 87 has other factors.
Suppose the speed of the stream is X km/hr
The speed of the boat is 5 km/hr
Speed upstream is given to be 3km/hr
Speed upstream = speed of the boat – speed of the stream
3 = 5 – X
X = 5 – 3 = 2 km/hr
51/4 x (125)0.25
51/4 × (53 )1/4= 5
required number of permutations =
Or, = 180
180 words can be formed.
A number is divisible by 5 only if it ends with 0 or 5, since we don’t have 0 in the given digits that means 5 should come at the unit place.
The remaining 5 digits (2, 3, 4, 6, and 7) can come at the tens place.
in the same way, fill the hundreds place with one of the remaining 4 digits.
the thousands place can be filled by one of the remaining 3 digits.
Therefore, the required number of the numbers = 1*5*4*3 = 60.
The quantitative aptitude test is a crucial part of entrance examinations. It checks problem-solving abilities such as cognitive abilities, identifying errors, recognizing patterns, etc hence the candidate should be thoroughly prepared before giving the test to boost their preparation.
The most common questions in aptitude tests are from numerical reasoning, verbal reasoning, logical reasoning, and situational judgment.
Firstly keep in mind that you have to be relaxed and confident, make a timetable and figure out the approach that is the most suitable for you. Secondly, practice as much as you can and never procrastinate about this. Look up online study material or you can even take up offline coaching since guidance plays a major role during times of preparation.
The difficulty of aptitude tests lies in having to complete the tests under timed conditions. In numerical or logical reasoning tests, candidates tend to have about a minute or so to read the question, analyze the graphs and patterns, and choose the correct answer hence the lack of time makes them feel as if it is hard to crack.
Build your basics strong.
Work on shortcut techniques
Know your strengths.
The multiple-choice questions have only one right answer so it becomes easier to mark all candidates evenly.
Some aptitude tests practice negative marking where for every mistake a mark will be deducted from the total score.
Got a question on this topic?